Jak nenechat sebou manipulovat

Termíny seminářů

Manipulace je běžnou součástí našeho života. My jsme neustále tlačeni do situací, ve kterých častokrát nechceme být. Ať už druhými lidmi, nebo sami sebou, vše nakonec končí tím, že v tom co děláme, se necítíme dobře a jsme v podstatě otroky sebe samých. Mnozí lidé si ani neuvědomují, že jsou manipulováni a nechávají se dobrovolně tlačit do situací, ve kterých se cítí nepříjemně.

Manipulátor ve své oběti svými slovy, skutky a jednáním vzbuzuje pocity viny. Určitě jste každý zažili tento pocit, který je velmi nepříjemný. Pocit, který říká: „ Jsi vinen, ty za to můžeš, měl bys to dělat jinak, co jsi to udělal-styď se.“

Když se na chviličku zastavíte a uvědomíte si, co to vlastně je ten váš subjektivní pocit viny, tak zjistíte, že tento pocit je pouze váš, že rozhodně ho necítí celé vaše okolí. Že tento pocit viny generuje pouze vaše hlava. Když se naučíte s tímto pocitem pracovat, můžete ho z vaší hlavy rychle vymýtit. Jak se postavit manipulaci? Nemá cenu snažit se o změnu cizího chování nebo v ni jen pasivně doufat. To, co musíme změnit, jsou naše reakce. A to se nestane bez, toho, aniž bychom věděli, co chceme, byli připraveni na změnu a stáli si za svým rozhodnutím.

Na semináři se seznámíte s podstatou manipulace, technikami a jak se manipulaci postavit a odvrátit ji.