Manuální lymfodrenáže

Lymfodrenáž je v současné době nejúčinnější metoda k léčbě otoků lymfatického (mízního) systému a celulitidy. Ve světě je známa již řadu let a u nás ji využívalo několik málo specializovaných pracovišť.

V dnešní době se používá buď manuální lymfodrenáž (metoda speciálních hmatů), nebo přístrojová lymfodrenáž (klientovi jsou navlečeny manžety se vzduchovými komorami, které jsou postupně nafukovány do určitého tlaku jedna za druhou, takže vytvářejí tlakovou drenážní vlnu).

Lymfatický systém tvoří cévy, které se nepřímo účastní krevního oběhu. Úkolem mízního systému je vstřebat to, co cévní systém nezpracoval. Pokud nevstřebá bílkoviny, ty pak zvazivovatí v podkoží a nabalují na sebe tekutinu, která tlačí na tukové buňky (objevuje se „pomerančová kůže“). Tukové buňky pak utláčejí vyživující cévy, čímž se zhoršuje prokrvení a nastávají otoky.

Celulitida (pomerančová kůže) není tloušťka v pravém slova smyslu. Trpí jí převážně ženy, a to nejen kvůli hormonální dispozici, ale i proto, že je u nich stavba podkoží jiná než u mužů.

Typickými znaky pro první známku celulitidy jsou tukové polštáře na stehnech tzv. rajtky, nebo jezdecké kalhoty. Časem se při neléčení objevují nad kotníky a na zápěstí „laloky“ a při výrazném postižení jsou přídatné polštáře na vnitřní straně pod třísly, nad koleny, pod kotníky, nad lokty. Objevují se tzv. „sloní nohy“.

Dieta a pravidelné cvičení málokdy bývají dostatečné. Přestože je žena štíhlá v pase, hrudi i obličeji, stehna na bocích „mají kapsy“. Právě metoda lymfodrenáže navozuje a podporuje fyziologické pochody v kůži a tím správný metabolismus podkožní tkáně, včetně prokrvení, přívodu živin a kyslíku do tkání a samozřejmě odvodu zplodin z tkání. A to má významný vliv na celkové pročištění organismu (jarní a podzimní kúry) a na zlepšení jak otoků, tak na odstranění nežádoucích projevů celulitidy. Pokud dojde k poškození lymfatických cév úrazem, operací či infekcí, nemá lymfa kudy proudit a hromadí se v tkáních. A právě lymfodreáže navozují fyziologické pochody v podkoží.

Při manuální lymfodrenáži se nejdříve provádí uvolnění hlavních mízovodů a pak se speciálními hmaty zprůchodňují mízní cévy. Obnoví se tak tok mízy a ta se mízními cestami vrátí až do ústí, kde se nedaleko srdce vlévá do krevního řečiště.


INDIKACE:
regenerační (jarní a podzimní kúry), popůrná léčba bércových vředů, přetrvávající otoky po zlomeninách a výronech, otoky po operacích např. gynekologických nebo kýly, otoky v těhotenství (těhotenství není kontraindikací), celulitida

KONTRAINDIKACE
veškerá infekční onemocnění, srdeční onemocnění, hypotenze pod 80 TK nejasné obtíže v břiše, maligní onemocnění, absces